Noutăți

Apariții în presă

Interviu cu Gabi Lăcureanu, oenologul care îmblânzește unicornul

Interviu cu Gabi Lăcureanu, oenologul care îmblânzește unicornul

15.07.2018

Revista Cariere, Interviu Gabi Lacureanu

Gabi Lăcureanu aduce medalii de aur în orice cramă. I se mai spune „oenologul care îmblânzește unicornul”, fiindcă unicornul este simbolul cramei Licorna, cea care îl ține pe Gabriel legat de glie de vreo patru ani.  

Degustările de vin cu Gabi Lăcureanu sunt un spectacol, așa cum ar trebui să fie de fapt în orice cramă din orice podgorie care respectă vinul. Cu povești, cu filozofie, cu glume, cu mărturisiri, cu atmosferă boemă, ca între bon viveurs. Pentru că vinul e, înainte de toate, un element indispensabil în cultura gastronomică a oricărei țări. 

Omul care sfințește via și vinul din toate cramele prin care trece 

La vârsta de 35 de ani este doctor în viticultură și oenologie al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, cu lucrarea „Studiul potențialului oenologic al soiului Busuioacă de Bohotin în condițiile Podgoriei Dealu Mare”. A lucrat cu trei crame diferite și pentru fiecare ai obținut un premiu de excelență. Pe unde trece, sigur se lasă cu câte o medalie. Omul sfințește locul, se spune, iar el pare să dea un suflu nou oricărei podgorii și crame peste care își lasă amprenta. Nu întâmplător a fost desemnat oenologul anului 2016 la Gala Premiilor deExcelență vinul.ro, iar recent a mai primit o medalie de aur pentru soiul Fetească Neagră Serafim, tot la Premiile de Excelență Vinul.ro 

Pentru fiecare cramă cu care a colaborat a adus un premiu sau o medalie. E clar că nu e doar meritul pământului, al soiului de vie, ci al lui. La întrebarea dacă se poate vorbi déjà despre un secret oenologic personal, îmi spune cu modestie că profesia lui implică multe variabile și că esențială e munca în echipă. „Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez în echipă, având lângă mine oameni dedicați unui scop – acela de a evidenția calitățile vinului din zona respectivă cât mai aproape de ceea ce se poate obține acolo. Organizarea, disciplina etapelor din procesul de fabricație și devotamentul echipei sunt esențiale.”

Citește continuarea articolului AICI

Distribuie acest articol

© 2022 LICORNA WINEHOUSE

ANPC

by Artvertising